شرایط دریافت اقامت در آلمان

اگر شما میخواهید به آلمان مهاجرت کنید و یا هم اکنون در آلمان زندگی می کنید، برای شما قوانین مهاجرت بسیار مهم می باشد. چهارچوب قوانین اقامت آلمان بر اساس اینکه شما شهروند چه کشوری هستید به سه گروه زیرتقسیم می شود.

  • شهروند کشورهای عضو اتحادیه اروپا (EU)، منطقه اقتصادی اروپا (EWR) و یا کشور سویس
  • شهروند سایر کشورها
  • شهروند های سابق کشور آلمان

مسلماً تمامی کشورهای فارسی زبان در دسته دوم این گروه قرار می گیرند، بنابراین تمرکز ما در اینجا بر روی قوانین اقامت برای شهروند های کشورهای فارسی زبان میباشد.

شما برای ورود مجاز به کشور آلمان نیاز به ویزا (Visum) ویا اجازه اقامت (Aufenthaltstitel)دارید. ویزا فقط با هدف مسافرت با اهداف گوناگون، مثلا بازدید از نمایشگاه و یا اقوام و … ، صادر میشود و تغییر آن در آلمان به اجازه اقامت تقریبا غیر ممکن میباشد.

اجازه اقامت به چهار نوع زیر تقسیم می شود:

در زیر هر یک از موارد فوق و تفاوت های آنها توضیح داده شده است.


1. اقامت موقت (Aufenthaltserlaubnis)

این نوع اقامت از نظر زمان اعتبار محدود بوده و هر چند مدت یکبار نیاز به تمدید دارد. معمولا در کشور مبدا اجازه اقامت با اعتبار سه ماه صادر میشود و شما سه ماه زمان برای انجام کارهای ابتدایی خود در کشور مقصد (آلمان) را دارید. این نوع اقامت به افرادی صادر میشود که:

  • با هدف تحصیل یا آموزش فنی وارد کشور آلمان می شوند (پاراگراف 16 و 17 قانون اقامت)
  • با هدف کار وارد کشور آلمان می شوند (پاراگراف 18 تا 21 قانون اقامت)
  • می توانید در آلمان تحت قوانین بین المللی، به دلایل بشردوستانه و یا سیاسی، اقامت داشته باشند (پاراگراف 22 تا 26 قانون اقامت)
  • به دلایل خانوادگی به آلمان مهاجرت می کنند (پاراگراف 27 تا 36 قانون اقامت)
  • شهروند سابق کشور آلمان (چه آلمانی و چه خارجی) بوده اند و مجدا خواهانه برگشت به آلمان هستند (پاراگراف 37 و 38 قانون اقامت)
  • دارای حق اقامت دائم در یکی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا میباشند (پاراگراف 38a قانون اقامت)

به غیر از مورد اول و پنجم نیاز این وجود دارد که افراد در کلاسهای ادغام در جامعه (Integrationskurs) شرکت کنند. شرکت در این کلاسها در مواردی اجباری و در مواردی مراحل دریافت اقامت دائم را هموارتر می کند.

افراد فقط در صورتی مجاز به کار درآلمان هستند که در اجازه اقامت آنها درج شده باشد. معمولا به افرادی که قصد تحصیل در آلمان دارند اجازه کار 120 روزه کامل (تا 8 ساعت در روز) و یا معادل آن 240 روزه پاره وقت (تا 4 ساعت در روز) داده می شود. در مواردی دیده شده که به دانشجویانی که در دوره زبان آلمانی هستند این مجوز داده نشده.


2. کارت آبی(Blaue Karte – EU)

Blaue Karte – EU یا کارت آبی به اتباع کشورهای ثالث دارای مدرک دانشگاهی و یا تخصص خاص که شغل با حداقل سقف درآمد تعیین شده را بتوانند پیدا کنند داده می شود.

حداقل سقف درآمد تعیین شده در سال 2016 معادل 49600 یورو در سال می باشد. در مشاغلی که آلمان با کمبود نیروی کار مواجه است، مانند تمامی رشته های مهندسی، علوم کامپیوتر و آی تی و زمینه های پزشکی، این رقم به سقف 38688 یورو در سال کاهش می یابد.

دارنده کارت آبی می توانند بعد از33 ماه، در صورت پرداخت بیمه بازنشستگی (Rentenversicherung) در این مدت، درخواست اقامت دائم (Niederlassungserlaubnis)بکند. در صورتی که متقاضی دارای دانش زبان تا سطح B 1 ویا بالاتر باشد این زمان به 21 ماه کاهش می یابد (پاراگراف19a قانون اقامت).

خانواده این افراد مجوز اقامت و کار بدون ارائه مدرک زبان دریافت می کنند.


3. اقامت دائم(Niederlassungserlaubnis)

کسانی که Niederlassungserlaubnis یا همان اقامت دائم دارند مجاز به کار و اقامت در آلمان به صورت دائم هستند. یکی از شرایط دریافت اقامت دائم داشتن کارت آبی بود که توضیح داده شد به غیراز شرط داشتن کارت آبی نیز میتوان اقامت دائم دریافت نمود در این صورت باید شما یکی از مجموع شرایط قید شده در پاراگراف 9، 18b ویا 19 زیر را داشته باشید.

پاراگراف 9 قانون اقامت:

  • حداقل 5 سال اقامت در آلمان (دوره تحصیلی نصف حساب میشود)
  • تامین مخارج زندگی خود و خانواده
  • در مدت اقامت حداقل 60 ماه بیمه بازنشستگی پرداخت شده باشد، زمانی که به دلیل بچه دارشدن و یا بیماری قادر به کار نبوده اید از این زمان کاسته می شود
  • امنیت کشور آلمان را تحت تاثیر قرار نداد و در مدت اقامت مرتکب خلاف بزرگ نشد باشد
  • در صورت کارکردن، دارای مجوز کار باشد
  • مجوزهای لازم در دوره آمادگی برای اشتغال خود را دریافت کرده باشد
  • دانش کافی زبان داشته باشد
  • دانش ابتدایی در مورد قوانین و جامعه آلمان و نحوه زندگی داشته باشد
  • محل زندگی لازم برای خود و خانواده خود را فراهم کرده باشد

پاراگراف 18b قانون اقامت:

به افرادی که مدرک تحصیلی در یکی از دانشگاه های آلمان دریافت نموده باشند اقامت دائم تعلق میگیرد اگر:

  • دارای دو سال اقامت موقت برای کار ویا جستجوی کار باشد (دلیل اقامت درج شده در کارت اقامت پاراگراف 18، 18a، 19a و یا 21 باشد(
  • زمینه کار با تحصیلات مطابق باشد
  • مدت 24 ماه بیمه بازنشستگی پرداخت شده باشد.
  • شرایط پاراگراف 9 بند 2 و 4 تا 9 را داشته باشد

پاراگراف 19 قانون اقامت:

بنابر این پاراگراف از قانون اقامت، اقامت دائم به کلیه دانشمندان و اساتید برجسته به شرط اثبات آن تعلق میگیرد.


4. اقامت دائم(Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU)

Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU هم یکنوع اقامت دائم است که به افرادی که در استخدام شرکت یا موسسه ای هستند تعلق می گیرد. بین این نوع اقامت و Niederlassungserlaubnis تفاوت زیادی وجود ندارد و تنها تفاوت در آن است که افرادی که این نوع اقامت را دارند قابلیت جابجایی آسان محل زندگی در اروپا را دارند و در تمامی کشورهای اروپایی، در صورت اقامت، حق دریافت اقامت موقت آن کشور را دارند شرایط دریافت این نوع اقامت دائم نیز مثل Niederlassungserlaubnis و در پاراگراف 9a قانون اقامت توضیح داده شده است.

تجربیات و نظرات خود را با ما و با کاربران سایت  در میان بگذارید. به زودی شرایط دریافت اقامت از طریق سرمایه گذاری و شرایط دریافت پاسپورت کشور آلمان نیز در این سایت گذاشته خواهد شد.


Quellen:

  1. bamf.de
  2. gesetze-im-internet.de
Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

شما ممکن است این را هم بپسندید

5 پاسخ‌ها

  1. farzad گفت:

    کشور آلمان به لحاظ موقعیت وهم نژاد بودن با ما ایرانیها کشور خوبیست برای مهاجرت ومن هم مشتاق مهاجرت به کشور آلمان هستم

    No votes yet.
    Please wait...
  2. محسن گفت:

    سلام و ممنون بابت مطالب مفیدتون.
    برای تحصیل دکترا با عنوان جاب آفر فول تایم از همان ابتدا بلو کارت تعلق میگیره؟ یا اینکه واجد شرایط ویزای کوتاه مدت تحصیلی میباشد؟
    دکترا به صورت فول فاند و با جاب آفر میباشد و درآمد سطح ۱۳ که بالاتر از سقف سالاری سالیانه مورد نیاز بلوکارت می باشد.
    ممنونم

    No votes yet.
    Please wait...
    • Admin گفت:

      سلام دوست عزیز،

      بله، بسته یه اینکه قرارداد شما Bund و یا Land باشد، در آمد سال اول شما بین 48 تا 50.4 هزار یورو در سال است که بالاتر از حداقل رقم تعیین شده کارت آبی می باشد (در رشته های مهندسی و پر نیاز آلمان).

      با تشکر از توجه شما به سایت در آلمان

      No votes yet.
      Please wait...
      • محسن گفت:

        خیلی ممنونم از وقتی که گذاشتید و پاسختون
        سوال دیگه من اینه که اگر درآمد سال اول رو ۵۰ هزارتا در نظر بگیریم چه سهمی از آن برای مالیات، بیمه سلامت و سشوال سکوریتی خرج خواهد شد و نهایتا خالص دریافتی این مبلغ چه میزان می باشد.
        با تشکر مجدد

        No votes yet.
        Please wait...
        • Admin گفت:

          سلام دوست عزیز،
          در صورتی که مجرد باشید بعد از کسر مالیات، بیمه و غیره حدود 2450 یورو در ماه و اگر متاهل باشید و برگه مالیاتی 3 را استفاده نمایید خدود 2800 یورو دریافت می کنید.

          با تشکر از توجه شما به سایت در آلمان

          No votes yet.
          Please wait...

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code